Mihaela Valentina Runceanu (4 mai 1955 Buzău, - 1 noiembrie 1989 Bucureşti).
Ne-a oferit luna, iar Cu fiecarea stea sufletul ei. Alături de ea, ne-am făcut Sperațe vis, speranțe flori şi am primit în dar Muguri noi.
În anul 1958, la numai 3 ani cunoaşte pasiunea pentru vioară;
Între anii 1970-1974 urmează cursurile Liceului de muzică şi arte plastice din Buzău pe care îl absolvă ca şefă de promoţie. În perioada liceului cântă în Orchestra simfonică a oraşului la vioara a doua, după care la vioara 1.
În anul 1972 participă la Festivalul „Tinereţea Buzoiană” cu piesa Anilor – compozitor Petre Magdin, unde obţine locul I. Este momentul când pentru prima dată are loc recunoaştere publică a vocaţiei de solist de muzică uşoară.
În anul 1973 face un turneu în Cehoslovacia împreună cu Orchestra Simfonică din Buzău;
În anul 1974 este admisă la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” – Bucureşti, - clasa profesorului Giuleanu cu media 9.95. Aici o are ca şi colegă de grupă şi cămin pe Angela Ciochină. În paralel cu cursurile Conservatorului urmează şi cursurile Şcolii Populare de Artă, clasa canto, condusă de doamna Nina Bercaru.
În anul 1975, participă la concursul „Steaua litoralului” - de la Constanţa unde obţine trofeul festivalului. La festivalul „Constelaţii Vâlcene” de la Râmnicu Vâlcea, obţine locul I. La concursul de Televiziune „Steaua fără nume” obține 10 pe linie. La „Festivalului Tinereţii” de la Amara a VIII ediție unde interpreteză melodia Numai dragostea – compusă special pentru ea de Marcel Dragomir, şi obţine menţiune
În anul 1976, pe data de 8 aprilie participă la spectacolul organizat în sala de concerte al Radiodifuziunii. Susţine un recital la festivalul „Constelaţii Vâlcene“, ea fiind câştigătoarea trofeului din anul 1975. Participă la festivalul „Lotca de Aur” - de la Brăila, unde obţine premiul I. La festivalul „Artei Studenţeşti” de la Galați, obţine Premiul II . Tot Premiul II, obține la concursul „Bucureşti 76”. La „Festivalul Tinereţii” de la Amara IX ediţie, desfășurat între 5-8 august, unde trofeul festivalului. Participă la festivalul de muzică uşoară de la Mamaia unde pentru interpretarea melodiei De-aș fi fost să fiu – compozitor George Grigoriu, obţine locul I
În anul 1978 este aboslventă Conservatorului „Ciprian Porumbescu” Facultatea Pedagogie, muzicologie, compoziţie. în anul 1978. Obţine premiul I la concursul soliştilor profesionişti, secţia muzică uşoară.
Între anii 1979-1980, devine profesoară al Liceului de muzică şi arte plastice din Buzău. Face parte din formaţia „Nona“ condusă de Xenti Stănescu.
Între anii 1980-1989 este profesoară de canto la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti, corepetitor fiind Ionel Tudor. Cântă la o serie de restaurante de renume din Bucureşti „Intercontinental”, „Continental”, „Meolody” etc;
În anul 1981 melodia E adevărat iubirea mea, preluată din repertoriul internaţional devine primul ei şlagăr. Versurile acestui cântec sunt scrise de Roxana Popescu. Obţine premiul I la festivalul naţional „Cântarea Româniniei”.
În anul 1983, la casa de discuri Electrecord, apare discul single Mihaela Runceanu
În anul 1984 în cadrul programului tv „Revelion' 84” cântă împreună cu elevul său Mircea Dumitrescu melodia Cu noi, prilej cu care lansează cariera solistică a lui Mircea Dumitrescu.
În anul 1985 participă la concursul „Melodii 84” la secţiunea Prime audiţii cu melodiile : Nu știu cum m-am îndrăgostit- compozitor Viorel Gavrilă; Să crezi în dragostea mea, compozitor Ion Cristinoiu și În luna mai - compozitor Dumitru Lupu. În perioada 1-30 iulie,efectuează un turneu în Cuba unde participă la festivalul şi concursul „GALA 85”. Participă la concursul „Melodii 84” unde pentru melodia Să crezi în dragosteamea - compozitor Ion Cristinoiu obţine premiul I la secţiunea creaţie
În anul 1986, participă la festivalul ROSTOK în fosta R.D.G., unde melodia Marea – compozitor Ionel Tudor, are un succes imens. La Festivalul de muzică uşoară românească - Mamaia participă cu melodiile : Cine te iubește – compozitor: Alexandru Willmany, Voi ne-ați primis cetăți - compozitor HORIA Moculescu - duet cu Adrian Daminescu . La concursul „Melodii 85” participă cu melodiile: De-ar fi să vii – compozitor Alexandru Willmany; Tu nu vei știi niciodată - compozitor Ionel Tudor; Nu, nu mai vreau să știu– compozitor Dan Dimitriu. Participă la concursul „Melodii 85” unde pentru interpretarea piesei De-ar fi să vii – compozitor Alexandru Willmany obţine premiul I la secţiunea creaţie.
În anul 1987, participă la Festivalul de muzică uşoară românească - Mamaia cu melodiile: Dacă omul poate fi – Alexandru Simu, Adevărul florilor - compozitor Zoltan Boroş, şi Să – nvingă dragostea (duet cu George Nicolescu) – compozitor Dan Pavelescu. Melodia De-ar fi să vii – compozitor Alexandru Willmany, este una din melodiile laureate ca şlagăre ale anului 1986 . Interpretează alături de un grup de solişti melodia Deschide-ți poarta soarelui – compozitor Anton Şuteu, melodie premiată de Uniunea Muzicologilor şi Compozitorilor din România. La casa de discuri Electrecord, apare albumul Mihaela Runceanu.
În anul 1988, susține un recital la concursul „Melodii 87” . Participă la Festivalul de muzică uşoară românească de la Mamaia cu melodiile: Acasă – compozitor: Dan Ardelean, şi Cât aș fi vrut să te chem. - compozitor Alexandru Willmany. La acest festival va susţine și un recital. Susţine un recital în oraşul său natal, Buzău cu prilejul tradiţionalei zile a Învăţătorului. Participă la concursul „Melodii '87” cu melodia Să-nvingă drgostea cântată în duet cu George Nicolescu – compozitor Dan Pavelescu , unde obţine premiul de popularitate. La Festivalul de muzică uşoară românească de la Mamaia, pentru interpretarea melodiei Cât aș fi vrut să te chem - compozitor Alexandru Willmany obţine o menţiune.
În anul 1989, la începutul anului susţine un recital în cadrul unei ediţii a concursului TV „Steaua fără Nume”, acompaniată fiind de formaţia Cross – din Tulcea şi de Eugen Mihăescu – liderul formaţiei Krypton. Susţine un recital la concursul de Dans de la Sala Polivalentă. Participă la Festivalul de muzică uşoară românească - Mamaia cu melodiile : Viers din inimă română – compozitor Dragoş Nedelcu şi Pentru inima planetei - cântată împreună cu: Mirela Voiculescu, Loredana Groza, Gabriel Cotabiţă şi Bogdan Bratu – compozitor Cornel Fugaru. În perioada 10-15 octombrie susţine cinci spectacole la Sala Polivalentă din Bucureşti, cu Casa de modă Venus. Spre sfârşitul lunii ocotmbrie filmează la TVR un videoclip pentru melodia Eu nu te-am uitat, care va fi de altfel ultima sa înregistrare. Pe data de 29 octombrie susţine un spectacol-maraton „Star melodii 89” la Sala Radio, unde este bisată de două ori. Acest spectacol este ultimul ei spectacol. Pe data de 1 noiembrie 1989 Mihaela Runceanu este asasinată. La casa de discuri Electrecord, apare albumul Pentru voi, muguri noi.
În anul 1990, este înfințat FAN-CLUB Mihaela Runceanu. Primul fan-club din România;
În anul 1991 apare cartea „Pagini din procesul asasinului Mihaele Runceanu“. Între 24-26 mai la Buzău are loc prima ediţie a Festivalului Mihaela Runceanu.
În anul 1992, apre cartea „Viaţa şi moartea Mihaele Runceanu”– scrisă de Nicolae Peneş.
În anul 1999, la casa de discuri Electrecord, apare albumul discografic Vom fi mereu
În 2004 este declarată post-mortem cetăţean de onoare al municipilui Buzău.
În anul 2007, Jurnalul Național scoate Muzcia de coleție - Volumul 31 – Mihaela Runceanu
În anul 2008, pe data de 2 noiembrie la finalul proiectului „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio”, proiect desfăşurat pe postul RADIO - ROMÂNIA melodia Fericirea are chipul tău compozitor Marcel Dragomir, textier Eugen Rotaru s-a clasat pe locul 30
În anul 2010, la casa de discuri Electrecord apare albumul discografic Noi nu te-am uitat
În anul 2013, casa de discuri Electrecord, în cadrul colecției - Voci de aur, scoate albumul Mihaela Runceanu - Iartă
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu