marți, 1 mai 2018

PREA FRUMOASA LUNĂ MAI





            Deschide seria sǎrbătoriţilor un compozitor care a fost şi fondatorul uneia dintre cele mai renumite trupe din istoria rockului românesc, formaţia Roşu şi Negru. În cei aproape 50 de ani de activitate muzicală, mai exact 47, a lăudat Amurgul şi Pădurea, a chemat Soarele și  Vântul, neuitând să-şi îndrepte atenţia spre copii, dedicându-le un Imn al copiilor, amintind de Copii păcii. La mijlocul anilor 1970 emigrează în Israel – SILVIU „NANCY“ BRANDES (1 mai  1946).
            Înt-Un cântec de dor a căutat Leac de dragoste, pe care să ne-o dăruiască nouă tuturor, celor care am iubit creaţiile sale. A scris o Scrisoare unor Ochi albaștrii şi a fost convins că întotdeuna După ploaie, vine mereu Vreme bună PETRE FIRULESCU (2 mai 1920, Craiova ).
            Ne-a oferit muzică de calitate, în vremea când cuvintele de ordine în artă erau calitate. Ne –a dăruit în diferitele ipostaze fie la Radiodifuziunea Română , fie la casa de discuri Electrecord, cântece  cu vers şi muzică. DANIELA CARAMAN FOTEA ( 4 mai 1943 Constanţa)
            Cântăreaţă şi profesoară de canto excepţională a strâns Speranțe vis, Speranțe flori  şi le oferea tuturor celor care doreau să devină la fel ca ea O stea. Ne-a învăţat să trecem cu uşurinţă peste anumite Clipe ce dorA doua zi , să spunem Iartă, şi de ce nu din când în când să nu uităm Să fim copii. În fiecare an  la începutul lunii mai şi a lunii noiembrie toţi cei care au îndrăgit-o spun cu durere în glas Noi nu te-am uitat  - MIHAELA RUNCEANU  (4 mai  1955 Buzău – 1 noiembrie  1989  Bucureşti).



            Urmează o sărbătorită care am putea spune că Ea este o artistă. De mică a ştiut ceea ce vrea, astfel că şi-a concentrat atenţia spre Dans și muzică, împărţind astfel Zilele de vară cu repetiţiile de balet şi de muzică DANA BARTZER  (4 mai 1966 Bucureşti).
            Cântăreţ şi compozitor, reprezentant de marcă ai tinerei generaţii, dar şi un Visător,  care ne dăruieşte Clipe minunate de iubire,  aducându-ne aminte de Amintirile de altădat LAURENŢIU DUŢĂ (4 mai 1976, Constanţa).

            Pe următorul aniversat îl putem aşeza în galeria seniorilor muzicii uşoare. În miile de compoziţii pe care le-a compus în cei 69 de ani, a cântat la Două viori, Primul ghiocel, Prima iubire, dăruindu-ne O zi senină dar  şi o Seară de toamnă. A elogiat Lumina florilor de tei, dar şi Anul nou, care se grăbea să sosească. În anul 2006 S-a dus ca vântul, lăsând în creaţie muzicală româneasc, un mare gol ELLY ROMAN (7 mai 1905, Bucureşti,  - 1996).
            Cântăreaţă şi actriţă în egală măsură, fire sensibilă, iubitoare de frumos ca şi de anotimpul pe care tocmai îl străbatem care reprezintă întotdeauna Vremea dragostei eterne. Ea visează o primăvară, În așteptarea dragostei, unde Poate ne vom întâlni , fâcându-ne în acelaşi timp o invitaţie Vă invit să dansăm   - ANCA ŢURCAŞIU (8 mai 1970 Bucureşti )


            Următorul sărbătorit îl putem scrie cu litere de aur în cartea de istorie a muzicii uşoarea româneşti. Compozitor şi cântăreţ excepţional, în cei peste 50 de ani de activitate muzicală ne-a dăruit minunate şlagăre, pe care le ascultăm în Frumoasele duminici, atunci când dezlegăm Cuvinte încruțișate, sau când facem o Fotografie. În creaţiile sale a elogiat Oamenii, Planeta, Copii dar şi pe singura fiinţa care ne este alături în orice moment Mama. Ne-a descris şi o parte a vieţii sale, într-o Autobiografie muzicală MARIUS ŢEICU (9 mai 1945, Timişoara).

           Romantic şi sensibil, compozitor de referinţă a muzicii uşoare româneşti nouă care îi iubim genul muzical ne-a făcut o Dedicație însoţită de O Floare înourată, promiţându-ne Gânduri și vise. Pe parcursul Drumului său muzical a avut cuvinte, dar mai ales melodii frumoase pentru fiecare. Astfel au fost elogiate Cerul curat, alături de Gândurile nopții, dar şi Cântecul mării, La margine de mare -  JOLT KERESTELY (12 mai 1934 – comuna Siclod, judeţul Hunedoara).
            A cântat în muzică Tot ce e frumos pe lume. Un fluture și-o pasăre Copacul dar şi Oamenii. A fost unul dintre vocile de referinţă  ale muzicii noastre uşoare româneşti, care a elogiat prin vocea sa: iubirea, dar şi marea, fericirea dar şi tristeţea. Însă în vara anului 1986 pentru el S-a tras cortina. Deşi au trecut peste douăzeci de ani Dorul pentru el nu se va stinge niciodată AURELIAN ANDREESCU (12 mai 1942, Bucureşti, 22 iulie 1986, Constanţa).



            Cântă și dansează  împreună cu noi de 25 de ani de zile.  De lungul acestor ani ne-a dăruit minunate clipe făcându-ne să ne aducem aminte de anumite perioade din viaţa noastră. De perioada copilăriei, atunci când eram în Lumea basmlor și jucam Ala bala portocala. Dar ne aduce şi un Dor nebun de perioada când eram adolescenţi şi ne amintim cu mare drag de Anii de liceu. OANA (MĂDĂLINA) SÂRBU (13 mai 1968 Bucureşti).

            În cei 45 de ani de activitate ne-a adus Dansul dragostei da şi Tinerețe care Cântă lumii. Compozitor, instrumentist, orchestrator, alături de el, ne –am bucurat că a venit primăvara, dar am şi oftat atunci când fiecare dintre noi am spus măcar o data în viaţă Păcat că vremea nu mai vine înapoi MIRCEA DRĂGAN (20 mai )

            Compozitor şi remarcabil dirijor  a început în urmă cu 30 de ani să ne dăruiască Un cîntec tânăr, după care au urmat sute de Melodii, melodii. Ne-a dat Cântece, nouă Oamenilor  VIOREL GAVRILĂ (20 mai 1961, Bucureşti).



Ne-a dăruit Cântecul anilor noștrii, care pe parcursul celor aproape 4 de decenii de activitate muzicală, a compus Pentru oameni pe pământ, dar şi pentru Tinerele primăveri. DUMITRU LUPU (25 mai 1952 – Giurgiu – 22 iulie 2017, Constanța)


În luna Decembre, ne încălzeşte sufletul cu Speranță şi, ne arată un Drum în viață, printre Aripi de zăpadă. Ne  oferă câte Un cântec scurt cu Emoții de toamnă. NICU ALIFANTIS (31 mai 1954 Brăila)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu