miercuri, 30 mai 2018

LA MULȚI ANI


NICU ALIFANTIS (31 mai 1954, Brăila)



Pasiunea şi dragostea pentru muzică îşi fac apariţia încă din copilărie. La numai 12 ani, compune prima melodia Decembre.
După armată devine membru al Cenaclului Flacăra condus de Adrian Păunescu unde va participa la toate spectacolele şi manifestările acestuia

În anul 1972, cunoaşte debutul artistic. Interpretează rolul Alter Ago în „PHILADELPHIA EŞTI A AMEA” de Brian O'Neil la Teatrul “Maria Filotti” din Brăila.
În anul 1973, la Teatrul “Maria Filotti” din Brăila, interpretează rolul Acordeonistul din Furtuna și rolul  Trubadurul din  Swanewit” jucat pe scena aceluiași teatru. Scrie muzica pentru piesa  de teatru: Întâlnirea mea cu prințul, de Dumitru Solomon, jucată pe scena Teatrului “Maria Filotti” Brăila, în regia semnată de Mircea Crețu; Swanwit, de August Strindberg, jucată pe scena Teatrului “Maria Filotti” Brăila, în regia semnată de Alexandru Tocilescu; Furtuna de Ostrovscki, la jucată pe scena Teatrului “Maria Filotii” Brăila, în regia semnată de Constantin Dinulescu – debut.
În anul 1975,  este angajat la Teatrul „Maria Filotti“ din Brăila. Pe scena acstui teatru interpretează diverse roluri Joacă în piesa 8 … trecut de fix de I.L.Caragiale, un interpretează rolul Un băiat. Rolul Baladistului  din  Întâlnirea mea cu mea cu micul prinț . Chitaristul, îl interpretează în piesa Trandafirii roșii, de Zaharia Bârsan, la Teatrul “Maria Filotti” . Rolul Toboșarului  în piesa Dănilă Prepeleac, dramatizare de Constantin Paiu, după Ion Creangă,  la Teatrul “Maria Filotti” din Brăila, regia: Constantin Dinulescu. Scrie muzica pentru piesa  de teatru: Trandafirii roșii, de Zaharia Bârsan.
Între anii 1975-1990 este angajat la Teatru Mic – Bucureşti .
În  anul 1976 susține recitalurile Bun  găsit prieteni la  Teatrul “Maria Filotii” Brăila. Scrie muzica pentru piesele  de teatru: Când iarba are chip, de Rodica Padina; Excepția și regula, de Berthold Brecht. Casa de discuri  “Electrecord” editează albumul Cîntec de noapte.
În  anul 1977 susține recitalurile Bun  găsit prieteni la Teatrul “George Bacovia” București și Jocuri mecanice cu bufoni la  Teatrul “Maria Filotii” Brăila. Scrie muzica pentru piesele  de teatru: Agenor leul  pe catalige, de Ion Lucian; Ana, adaptare de TV de Eugen Motric, Teatrul Tv, în regia semnată de Eugen Motric.
În anul 1978,  scrie muzica pentru piesele  de teatru: Nevestele vesele din  Windosor  de W. Shakespeare; Cum  vă place? de W. Shakespeare; Băiatul  cu floarea  de Tudor Popescu, , jucat pe scena Teatrului “Ion Creangă” București, în regia semnată de Cornel Todea; Concdiu nelimitat de Mihai Ispirescu; Rugăciune pentru  Disc– Jokey de D.R.Popescu. Scrie muzica filmului SI, film scurt  metraj.
În anul 1979 susține recitalurile:  Cu inima curată, la   Teatrul “Maria Filotii” Brăila; și   O șansă pentru fiecare, la Teatrul Foarte Mic București. Interpretează  rolul Comentatorul, în O șansă pentru fiecare, de Radu F. Alexandru, la  Teatrul Foarte Mic, iar în Copii lui Kenedy joacă rolul TOBOŞARULUI, pe scena aceluiași teatru. Interpretează rolul Radu Cantacuzino în Bietul Ioanide, în regia lui Dan Pița, film făcut de casa de film 3, în anul 1979. A cântat tema filmului Ringul, regia Sergiu Nicolaescu. Scrie muzica filmulu Speranța,  film lung metraj, în regia semnată de Șerban Creanga. Casa de discuri  “Electrecord” editează albumul După melci.
În anul 1980,   la Teatrul Mic Foarte din  București   suține  recitalul Lumea  cum suntem noi.  Scrie muzica pentru piesele  de teatru:  Iades - colaj după Al. Macedonschi; Dialog de Doru Motoc; Astă  seară se improvizează de Pirandello; Urcușul, adaptare Tv de Nae Cosmescu, Teatrul Tv, în regia semnată de Nae Cosmescu; O șansă pentru fiecare de Radu F. Alexandru. Scrie muzica pentru piesele  de teatru:  Copilul lui Kenedy, de Robert Patrick; Soldatul necunoscut și soția lui , de Petre Ustinov; Proștii sub clar de lună de Theodor Mazilu; Jumătatea mea e întreagă  de Angela Bocangea; Două teatre de Jerry Szianiawski.
În anul  1981, scrie muzica pentru piesele  de teatru: Proștii sub clar de lună Theodor Mazilu; Mîrîială de Paul Cornel Chiriac.
Între 1981 -1985, pe scena Teatrului   Foarte Mic din București susține recitalul Baladă cotidiană .
În anul  1982 scrie muzica pentru piesele  de teatru:  Două iubiri de Armen Zurabov; Joaca de Alexandra Davidescu; Zăpăcita de la ora 4 de George Bănică & Nicolae Tic; Burghezul Gentilom de Moliere jucată pe scena Teatrul Tineretului -  Piatra Neamț.
În anul 1983,  joacă rolul Baladistului  din “Șoareci  de apă”, de Mihai Rădulescu, la Teatrul Foarte Mic București. Scrie muzica pentru piesele  de teatru: Casa nebunului  de Radu Popescu; Regele  cerb  de Carlo Gottzi; Două iubiri de Armen Zurabov; Şoareci de apă de Mihai Rădulescu; Nu pot să dorm de Ion Brad. Scrie muzica filmului Moara lui Califar, film lung metraj.
În anul 1984, scrie muzica pentru piesele  de teatru: Mitică Popescu, musical de Camil Petrescu; 7+1, spectacol de divertisment jucat; Viața-i  ca  oglindă de Angela Bocangea, Teatrul radiofonic; Cineva acolo în nord mă iubește, de Constantin Dicu  Teatrul radiofonic; Anchetă asupra unui  tânăr  care nu a făcut nimic de Adrian Dohotaru. Casa de discuri  “Electrecord” editează albumul Nicu Alifantis.
În anul 1985  susține o serie de  recitaluri : Emoție  de toamnă ¸Din nou  acasă, susținut la  Teatrul “Maria Flotii”, Brăila;    Recital în concert Teatrul Mic București;  Recital de muzică și poezie. Scrie muzica pentru piesele  de teatru: Îndrăgostiții de la ora  9 de Adrian Dohotaru; Neamul Arjoaca   de Al. Davidogu, Teatru Tv. Scrie muzica filmelor: Drumul cătr viață, mediu metraj; Aripi de zăpadă, film lung metraj.
În anul 1986, Nicu Alifantis & Geo Visu , la Teatrul Mic  - București   suțin  recitalul Lumea  cum suntem noi.  Scrie muzica pentru piesele  de teatru: Vrăjitorul din Oz  de L. F. Baum; Simple coincidențe de Paul Everac; Nu ne naștem toți la aceaiași vârstă, de Tudor Popescu.
În anul 1987, susține  recitalul Cotidiene.  Scrie muzica pentru piesele  de teatru Georges Dandin de Moliere; A douăsprezecea noapte de Wiliam Shaskesper; Doctor  fără  voie de Moliere. Scrie muzica filmelor Drumețind prin București, lung metraj;  O zi la București, film lung metraj; Un pumn de stele, Studioul de filme Tv, film lung metraj.
În anul 1988  susține recitalurile: Nicu Alifantis și invitații săi ; Nicu Alifantis & Radu Duda, la Teatrul Național “Vasile Alecsandri” Iași  suțin  recitalul Lumea  cum suntem noi.  Scrie muzica pentru piesele  de teatru: Clovnii de Mihai Mălaimare; Visul  unei  nopți  de vară de W. Shakespeare; Piatră din  casă de Vasile Alecsandri; Astă  seară  stau acasă de Toni Grecu & Dorin Antonesi. Scrie muzica filmelor Harap alb,  film serial 2 serii și Unde ești copilărie? film lung metraj. Casa de discuri  “Electrecord” apare albumul Piața Romană Nr. 9.
În anul   1989   susține recitalul Dublu   A Nicu Alifantis & Alexandru Andrieș. Scrie muzica pieselor  de teatru: Dumbrava minunată,  adaptare de Cristian Pepino după Mihail Sadoveanu; Fi cuminte Cristofor  musical după de Aurel Baranga, turneu ATM în Israel; Lumea întreagă joacă  teatru de Radzinki,.
În anul 1990 la TV Chișinău - Republica Moldova  Nicu Alifantis & Radu Duda  susțin recitalul O seară de  muzică și poezie Scrie muzica pentru piesele de  teatru Ciber de Cristian Pepino; Max & Moritz de W. Bush după Ion Creangă; Opera rânjetului  de Dario Fo; Ubu rex cu scene din  MACBETH, de Alfred & W, Shakespeare; Nu treziți  un  copil care visează de Eugen Ionesco. Casa de discuri  “Electrecord” editează albumul Risipitorul de iubiri.
Între 1990- 2001, este angajat la Teatrul Excelsior – Bucureşti
În anul 1991, scrie muzica pentru piesele de  teatru: Zamolxe, dramatizare de Dragoș Galgotiu, după Lucian Blaga; Răzbunarea lui Cupidon, de Labiche. Cei din urmă de Maxim Gorki; Ţiganiada  dramatizare de Titus Popovici și Mircea Cornișteanu după Ioan Budai Deleanu; Libertate conjugală de Dario Fo,. Obţine Premiul Uniter pentru muzică de teatru și premiul pentru muzică de scenă la spectacolul „Ubu rex” cu  scene  din „Macebeth”.
În anul   1992   susține recitalul Dublu   A Nicu Alifantis & Alexandru Andrieș, la Teatrul Excelsior. Scrie muzica pentru piesele de  teatru: Harap alb dramatizare de Cristian Pepino după Ion Creangă; Paiața sosște la timp de Fănuș Neagu. Casa de discuri  “Euro Star” editează albumul La TojiBalaist.
În anul 1993: susține o serie de recitaluri la  Festivalul de la Mamaia'95;  la Festivalul Internațional “Cerbul de Aur” ; la. Festivalul de folk de “Om bun“. Împreună cu   Alexandru Arieș participă la Turneul  Centrelor studențești. Scrie muzica pentru piesa de  teatru Ivan Turbinca  dramatizare de Cristian Pepino.
În anul 1994, susține un recital  la festivalul de folk “Om bun“. La teatrul Exclsior din București susține recitalul Varietăți  la   Excelsior. Scrie muzica pentru piesele de  teatru: Avarul  de Moliere; Ferma animalelor  muzical de Peter Holl, după romanul lui G. Orwell și O noapte futrunoasă de I.L.Caragiale. La Festivalul “Om bun” primește premiul pentru întreaga activitate.
În anul 1995, susține  o serie de recitaluri  la Gala Tele  7 ABC și la Festivalul de folk de “Om bun“.Scrie muzica pentru piesele de  teatru: Avarul  de Moliere; Ferma animalelor  muzical de Peter Holl, după romanul lui G. Orwell, și O noapte futrunoasă de I.L.Caragiale. Scrie muzica pentru piesele de  teatru: Sînziana și  Pepelea  de Cristian Pepino; Ninigra și  Aligru de Nina Casian; Falstaff story, musical după W. Shakespeare; Henric al VI, musical după W. Shakespeare; Revizorul, de Gogol;Viața e vis  de Calderon. Radio Contact îl desemnează ca fiind compozitorului anului 1994. Casa de discuri “Toji Production”  editează albumul Voiaj.
Între 1995 – 2011 face parte din trupa  NICU ALIFANTIS & ZAN  - grup de proiecte.
În anul 1996,  susține recitalul de Artă Medievală de la Sighișoara  Chanson Pour Mon Amour. Susține un recital la Festivalul de folk de “Om bun“.Scrie muzica pentru piesele de  teatru: Chira Chiralina dramatizare de Cătălina Buzoianu după Panait Istrati; Mireasa cu gene false  de D.R. Popescu, la Theatru Mundi București și Act Venețian de Camil Petrescu. Grupul editorial “Nemira” editează  albumul Nichita  - Nicu Alifantis  N Nichita Stănescu
În anul 1997 Nicu Alifantis & ZAN realizează turnul Craiova bee music tour. Scrie muzica pentru piesa de  teatru Unde-i revolverul?, adaptare după Gabor Gorgey.
În anul 1998, la Teatrul Mic București, susține recitalul intitulat Nichita. Scrie muzica pentru piesele de  teatru: Vi s-a furat un pat de Valentin Nicolau; Cumătre unde-i revolverul?, adaptare după Gabor Gorgey; Crima  din  strada  Lourcine de Labiche și O noapte futrunoasă de I.L. Caragiale.
În anul 1999,  scrie muzica pentru piesele de  teatru  Meiterana, dramatizare de Cătălina Buzoianu după Panait Istrati;  O scrisoare piereută după I.L. Caragiale; Barrymore  după Wiliam Luke, și Nebunul  și călugărița  de Witkiewicz,. La Festivalul Mamaia' 99, la secțiunea șlagăre pentru melodia Ploaie în luna lui marte, obține premiul I. Casa de discuri “Intercont Music  apare albumul Nicu Alifantis - 25.
În anul 2000, scrie muzica pentru piesele de teatru Ţiganiada dramatizare de Titel Popovici și Mircea Cornișteanu după Ioan Budai Deleanu și Magister Machiavelli, adaptare de Horia Garbea după N. Machiavelli.
În anul 2001 scrie muzica pentru piesele de teatru Regii pețitori, de D.R.Popescu; Larry  Thomphson, Tragedia unei tinereți  [SHOW MUST GO ONE] de Dusan Kova, și Cadavrul viu  - adaptare de Gelu Colceag după L.N. Tolstoi. Casa de discuri “Toji Production  apare albumul Cadavru viu.
Între 2001-2008, este angajat la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti.
În anul 2002, susține  o serie de recitaluri: Tandrețuri mici pentru doamne și gagici la Sala Palatului București; Neutatele  femei - turneu Nicu Alifantis & Zan. Scrie muzica pentru piesele de teatru  Curat Caragiale! Parol!- Modern – monolog burlecesc de I.L. Caragiale, Teatrul Tv, și Vassa Jeleznova de Maxim Gorki. Obține premiul pentru muzica de scenă de la spectacolul „Cadavrul viu”. Casa de discuri “Toji Production”  apare albumul Alifantis & Zan – Neuitatele femei.
În anul 2003, susține  o serie de recitaluri: Tandrețuri pentru femei cu cei patru colifrei. – la  Circul Globus  in București; Neutatele  femei; Festivalul  Cerbul  de Aur, BRAȘOV -  N. Alifantis & Zan. Scrie muzica pentru piesa de teatru A douăsprezecea noapte de Wiliam Shaskespeare. Scrie muzica scurt- metrajului Din țară niciodată apă, nicioată pământ. La Gala “Radio București” primește premiul pentru albumului anului Neuitatele Femei.La Premiile muzicale Radio, primesște premiul pentru CEL MAI BUN ALBUN POP – ROCK.
În anul 2004, susține  o serie de recitaluri: Marți la ceasul  bun ,    - la teatrul Notarra din București; Tandrețuri pentru femei cu cei patru colifrei. – la Sala  Palatului in București; Simphonicu la Teatrul Național București, Tandrețuri pentru femei cu cei patru colifrei la Teatrul Național in Iași. Scrie muzica pentru piesele de teatru “Peripețiile bravului solat cu  Ivan Turbincă” de Radu Macrinici, după Ion Creangă și “Harap Alb” adaptare după Ion Creangă, de Cornel Todea. Scrie muzica scurt metrajului: Lotus, scurt metraj, în regia semnată de Ioan Cărmăzan. Pe data de 13 decembrie publicat în Moniotul Oficial nr 1177 se specifică „Se  conferă Ordinul Meritul cultural în Grad de Cavaler , Categoria B, muzică” lui  Nicu Alifantis. Casa de discuri “Nova Music” editează albumul Alifantis & Zan – Șah Mat.
În anul 2005, scrie muzica pentru piesele de teatru  O zi din viața lui Nicolae Ceaușscu” de Th. Denis Dinulescu și “Harap alb” adaptare după Ion Creangă, de Cornel Todea la Teatrul “Ion Creangă” București. Scrie muzica sitcomului Cumetrele, difuzat pe postul Național Tv. La Gala“Radio România București”  primește premiul pentru albumul anului Șah-Mat. TVRMedia & Fundația “Nicu Alifantis” scot dv-ul Tandrețuri pentru femei cu cei 4 colifrei. Casa de discuri “Nova Music”  editează albumul Simphonicu.
În anul 2006, scrie muzica filmelor: Portița de Răzvan Voiculescu și Cum mi-am petrecut  sfârșitul lumii , lung metraj, în regia semnată de Cătălin Mitulescu. Primește Premiul Uniter pentru Muzica de teatru.
Între 2006 - 2007, susțin spectacolul 5 Săptămâni în balon vol 2, Stagiune teatrală București 2006 – 2007.
În anul 2007, scrie muzica pcntru piesele de teatru “Fii cumint Cristifor” de Aurel Baranga și “Galy, Gay” de Bertold Breht. Scrie muzica filmului Dobrogea, un film de Răzvan Voiculescu. Casa de discuri “Intercont Music” editează albumul Nicu Alifantis – Vinyl Collections.
În anul 2008, postul public de radio organizează proiectul proiectului „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio”. În cadrul proiectului melodia  Ploaie în luna lui marte , interpretă : Paula Seling  textier: Nichita Stănescu, s-a clasat pe locul 19, iar melodia Emoții  de toamnă interpretare proprie pe textul lui Nichita Stănescu s-a clasat pe locul 33. Scrie muzica spectacolului de teatru de “Ecaterina cea mare” de George Bernard Shaw. Jurnalul  Național scoate Nicu Alifantis  - Muzica de Colecție – Volumul 71.
 În anul  2009 scrie muzica pieselor  de teatru Tartufee după Moliere; “Sfârșit de partidă”, adaptare după Samuel Beckeet; Unde-i revolverul?, adaptare după Gabor Gorgey.
În anul 2010, face parte din trupa  NICU ALIFANTIS & SEMINEU BAN  - grup de proiecte. Susține o serie de recitaluri: Cântece de șemineu în ianurie la  Cinema Patria și în aprilie la Cinema Scala. În piesa de teatru “Nevestele vesele din Windsor”. A scris muzica  pentru piesele de teatru Nebunul și călugărul după Cehov, și S-a  sfârșit cum a - nceput, adaptare după Sean O'Casey. Jurnalul  Național scoate albumul  Alifantis  - Cântece de șemineu.
Între 2010-2013, este angajat la E-media One Solution.
În anul 2011, susține o serie de recitaluri: Cântec de iubire – la Montreal în Canada
Chanson Pour Mon Amour, Nicu Alifantis & Zan, tour național QUINDECENALL. Scrie muzica pentru piesa de teatru “Nevestele vesele din  Windosor” după Wiliam Shakespear. În cadrul Premiilor Muzicale Radio România la cea de a X-cea ediție pentru albumul Cîntece de șemineu obține  premiul pentru cel mai bun album al anului și este desemnat ca fiind cel mai bun artist folk al anului 2010. Apare albumului Nevestele vesele din  Windosor.
În anul 2012, face parte din trupa  NICU ALIFANTIS & MOZAIC BAND  - grup de proiecte. Suțin recitalul Simphonicu vol 2, la Festivalul de Folk “Ziua de mâine” de la Alba Iulia și la Filarmonica “Mihail Jora”, din Bacău. Scrie muzica pentru piesele de  teatru “Trei femei înalte” și  “Unde-I revorverul”?.
În anul 2013, susține o serie de recitaluri: la teatrul excelsion din București - Să smulgem  fildeșii in Alifantis; la Opera Naționala București - MOZAIC ; la Palatul
Național Chișinău din Moldova și la Sala Palatului, București  - Tandrețuri pentru femei cu cei patru colifrei. Începînd cu anul 2013 are propria firma Alifantis Music. Casa de discuri “Alifantis Music” scoate albumul Mozaic
În anul 2014, în cadrul Premiilor Muzicale Radio România la cea de a XII-cea ediție a obținut premiul la categoria “Omul cu Chitara” și pentru albumul Mozaic premiul pentru cel mai bun album al anului și cel mai bun concept discografic și Premiul pentru cel mai bun proiect al anului 2013.
În anul 2015, la casa de discuri “Alifantis Music” apare albumul Șotron – Volumul I.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu