sâmbătă, 7 aprilie 2018

SĂ NE REAMINTIM DE


GEORGE GRIGORIU




Pentru  Ochii fetelor  a compus Serenada tinereții, iar Fetele cu ochii albaștrii au primit în dar Un semn de dragoste. A lăsat în urma sa minunate șlagăre  care vor dura o EternitateGeorge Grigoriu  - 8 aprilie 1927 Brăila – 23 februarie 1999.
Studiază muzica încă din copilărie cu tatăl său binecunoscutul violonist Radu Grigoriu. Urmează cursurile Liceului Comercial din Brăila unde va avea o activitate artistică intensă. Va conduce orchestra de muzica ușoară a liceului, începe să cânte în formații vocale alături de fratele său Angel Grigoriu;
În anul 1945 se stabilește în București. Se înscrie la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București – secția canto-opera, unde va organiza o formație de muzică ușoară cu Angel Grigoriu.
În anul 1946, lansează trio-ul „Grigoriu” în a cărei componență se numără frații săi Angel și Cezar Grigoriu;
În anul 1948 se prezintă la Conservatorul de jazz condus de Edmond Deda. Începe să cînte la Radio; alcătuiește cvartetul „3+1”  - trio Grigoriu și Horia Ropcea; Bibi Alexandrescu  - unul dintre pianiștii de jazz din acele vremuri îi coptează într-o formație de cvartet;
Între 1952- 1953 urmează cursurile de perfecționare ale Uniunii compozitorilor, studiind cu: Ion D. Chirescu  - teoria, Fl. Eftimescu – armonia; Mircea Basarab orchestrați;
În anul 1957,  într-un concert al Orchestrei Casei de discuri „Electercord” lansează primele sale melodii de muzică ușoară. Broscuța oac,  interpretare trio Grigroiu; Ce drăguț îmi răspunzi alo, interpretare: Dorina Drăghici; Primul meu secret.
În anul 1960, la casa de discuri Electrecord, apare cd-ul Melodii de George Grigoriu.
În anul 1962, scrie muzica filmului Vacanța la mare
În anul 1963, participă la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia unde este laureat pentru melodia Spre soare. Scrie muzica spectacolelor  de teatru Vacanța muzicală  și Între noi artiștii –Libretul de Angel Grigoriu, Cornel Constantinescu și Romeo Iorgulescu. Scrie muzica filmului Dragoste scrisă la zero grade
În anul 1964 participă la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia unde pentru melodia Să cîntăm obține premiul U.T.C. Scrie muzica spectacolelor de teatru Seara melodiilor și Direcția  …Inima. Mitică, La patru pași de infinit, Cartierul veseliei.
În anul 1965 scrie muzica spectacolului de revistă Scrie muzica pentru filmele Veselie la nr. 174. Dincolo de barieră, muzică; 8 minute de vis, și Camera albă  
În anul 1966 participă la Festivalul național de muzică ușoară ″Mamaia'67″. Pentru melodia De-ar fi să mă mai nasc o dată  obține premiul Radioteleviziunii. Participă la Festivalul cîntecului de la Soci unde pentru melodia Pământ iubit obține Premiul III. Din acest an , dirijează și orchestra Teatrului „Constantin Tănase”. Scrie muzica spectacolelor de teatru Voci noi, melodii noi și Magistrala tinereții . Scrie muzica filmelor Tunelul; Împușcături pe portative; De trei ori București. La casa de discuri Electrecord, apare cd-ul Melodii de George Grigoriu.
În anul 1967 participă la Festivalul cîntecului de la Soci unde melodia Chemarea vieții  obține Premiul II. Scrie muzica spectacolelor de teatru Soarele tinereții și Cu picioarele pe pământ
În anul 1968 participă la Festivalul cântecului de la Soci unde pentru melodia Să facem florile să cînte  obține premiul Uniunii compozitorilor din U.R.S.S. Participă la Festivalul mondial al tineretului și studenților de la Sofia, unde melodia Aleargă obține medalia de bronz. Scrie muzica spectacolelor de teatru Se aprind luminile, Adam și Eva la revistă  și Boema Palace. Scrie muzica filmului Frumoasele vacanțe.
În anul 1969 participă la Festivalul național de muzică ușoară ″Mamaia'69″ unde melodia E vârsta întrebărilor obține o mențiune. Scrie muzica spectacolului de teatru Parcul melodiilor. Scrie muzica filmului Prieteni fără grai ,  și pentru seria Fenimore Cooper .
În anul 1970 participă la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia unde melodia A doua tinerețe obține  mențiune. Melodia Neuitate  obține premiul Premiul Uniunii compozitorilor și muzicologilor. Scrie muzica spectacolului de teatru Se măritele fetele  .
În anul 1971 participă la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia unde melodia Soarele dragostei obține o mențiune. La concusul „Golden Cross” de la Malta, unde pentu melodia Tam, ra, pam, pam obține premiul III. Pentru melodia M-am născut în România obține premiul Premiul Uniunii compozitorilor și muzicologilor. În acest an, la casa de discuri Electrecord, apare cd-ul Angela Similea – Melodii de George Grigoriu.
În anul 1972 participă la Festivalul național de muzică ușoară ″Mamaia'72″, melodiile Hei mare și  Ia-ți mireasă ziua bună obține premiul de popularitate. În cadrul aceluiași festival, melodia Frumusețile tale  obține premiul II. La festivalul cântecului ostășesc „Te apăr și te cânt patria mea” pentru melodia Inimi înflăcărate  obține premiul U.T.C. Scrie muzica spectacolului CRISTINA -  operetă în 2 acte. Scrie muzica filmui Capcană. Apar Cd-urile Odată cu cîntecul  - Melodii de George Grigoriu și 4  melodii de George Grigoriu
În anul 1973  participă la Festivalul național de muzică ușoară ″Mamaia'73″  unde   pentru melodiile   Dulce România și Stelele  obține premiul I. Scrie muzica spectacolelor de teatru Jos pălăria  și Jos pălăria. Scrie muzica filmui Ceață.
În anul 1974 participă la Festivalul național de muzică ușoară ″Mamaia'74″  unde melodia Ziua care nu se uită  obține premiul III. La Festivalul cântecului ostășesc „Te apăr și te cânt patria mea” unde pentru melodia Pe apă, în aer, pe pământ obține premiul III. Scrie muzica filmelor Departe de Tippeeary; Actorul și sălbaticii,
În anul 1976  participă la Festivalul național de muzică ușoară ″Mamaia'76″ unde melodiile   De-ar fi fost să fiu și Cei 100 de ani   obțin premiul I. Scrie muzica filmului Operațiunea monstru.
În anul 1977 pentru melodia Eternele iubiri  obține premiul Premiul Uniunii compozitorilor și muzicologilor. Scrie muzica spectacolului Eternele iubiri – operetă în 2 acte.
În anul 1978 pentru melodia Aici am fost, Aici vom fi  obține premiul Premiul Uniunii compozitorilor și muzicologilor. Scrie muzica filmului Cianura și picătura de ploaia.
În anul 1979  participă la Festivalul cântecului politic pentru tineret unde pentru melodia Vrem să Clădim o lume fără întuneric obține premiul II . Scrie muzica spectacolului de teatru Inimi de primăvară. Scrie muzica filmului Omul care ne trebuie
În anul 1980 participă la Concursul Melodii '79 unde este laureat pentru melodiile Coloana infinită a patriei și Momento disco. Scrie muzica spectacolui de teatru Pe aripile tinereții.Scrie muzica filmelor Drumul oaselor,și Punga cu libelule.
În anul 1981 participă la Concursul Melodii '80  unde pentru melodiile Răsăritul vieții și Eterna frumusețe este laureate. Pentru activitatea de îndrumător artistic este laureat al Festivalului „Cântarea României”. Scrie muzica spectacolului de teatru Constelații Dunărene. Scrie muzica filmului Orgolii.
În anul 1982, scrie muzica filmului Trandafirul galben.
În anul 1983  participă la Festivalul național de muzică ușoară ″Mamaia'83 unde pentru melodia  Un semn de dragoste  obține premiul juriului. Scrie muzica filmelor Ca-n filme; Dragoste și revoluție.
În anul 1984 participă la Festivalul cântecului ostășesc „Te apăr și te cânt patria mea”, unde pentru melodia Iubitul meu cu ochi de cer albastru  obține premiul II. La Concursul Melodii '83 unde pentru melodia Ne despărțim de  noaptea dintre noi obține premiul III. Participă la Festivalul București'84, unde pentru melodia București, iubirea mea  obține Premiul I și premiul Uniunii compozitorilor și muzicologilor. La Festivalul  „Șlagăre în studio”  - Praga '84 pentru melodia Un semn de dragoste obține locul III. Scrie muzica filmelor Al cincilea as; Misterele Bucureștiului; Cireșarii; Masca de argint.
În anul 1985  participă la Festivalul național de muzică ușoară ″Mamaia'85″  unde pentru melodiile   Să cânte lumea și Să ne dăm mâna obține premiul special al juriului. Scrie muzica teatrului A dispărut Gioconda. Scrie muzica filmului Colierul de turcuoaze.
În anul 1986 participă la Festivalul național de muzică ușoară ″Mamaia'86″ unde pentru melodia  Țara mea, Iubită România   obține premiul special la juriului. La Festivalul cântecului ostășesc „Te apăr și te cânt patria mea” pentru melodia Armata noastră obține premiul I. La Festivalul U.G.S.R. melodiile: Cânt pentru tine, om al muncii și Mai repede, mai bine, mai frumos obțin premiul I. Scrie muzica filmelor Cucoana Chiriță ; Totul se plătește .
 În anul 1987  participă la Festivalul național de muzică ușoară ″Mamaia'87 ″ Mamaia unde este laureat pentru melodia  Vom trăi cât vom iubi. Scrie muzica filmelor În fiecare zi mi-e dor de tine, Chitița în Iași  . În acest an apare cd-ul la casa de discuri Electrecord  Să iubim muzica.
 În anul 1991  participă la Festivalul național de muzică ușoară Mamaia unde pentru melodia Nu suntem îngeri : versurile: Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu; interpret: Adrian Daminescu obține Premiul III.
În anul 1992  participă la Festivalul național de muzică ușoară Mamaia unde pentru melodia Cui îi pasă de mine?: versurile: Romeo Iorgulescu; interpretă: Marina Florea obține Premiul II.
În anul 1996, la casa de discuri Electrecord, apare cd-ul În lumea șlagărului 
În anul 1998 participă la Festivalul de Muzică Ușoară Mamaia, primește Premiul de Excelență
Din anul 2005 la Brăila se desfășoară Festivalul internațional.  La casa de discuri CDS Music apare cd-ul The best Romanian music collection
În anul 2007,  la casa de discuri Electrecord apare Cd-ul Melodii de George Grigoriu
În anul 2008, pe data de 2 noiembrie la  finalul  proiectului „80 de ani de muzică în 80 de ani de   radio”, proiect  desfăşurat pe parcursul a 4 luni de zile, pe postul RADIO - ROMÂNIA compoziția sa Eternitate: compozitor textier: Romeo Iorgulescu; interpret: George Nicolescu,  s-a clasat pe loccul 76;
A participat la numeroase concursuri naționale și internaționale ca membru în juriu sau președinte al juriului:
  toate festivalurile regionale de muzică ușoară din țară  - „Florile Ceahlăului”; „Cântecul adâncului”; „Lotca de aur”; „Floarea de lotus”; „Potnica”;
♦ la Festivalul Cântecului Oștenesc între 1976-  1978;
  la  Concursul artei studențești în anii: 1970, 1972, 1974, 1976, 1978;
♦ la Festivalul național „Cîntarea româniei” (toate edițiile)”;
♦ la Festivalul cântecului pentru Tineret de la Soci între 1966-1968;
♦ la Festivalul mondial al tineretului și studenților de la Sofia în anul 1968;
♦ la Festivalul Golden Cross de la Malta, în anul 1971; 
♦ la „Olimpiada cîntecului” de la Atena, în anul 1971;
♦ la Festivalul de la Sopot în anul 1971
♦ la Festivalul mondial al tineretului și studenților de la Berlin în anul 1973;


Sursa:
1.  MERIDIANELE CÎNTECULUI  – Autor: Daniela Carman –Fotea
EDITURA MUZICALĂ 1989, BurureșTi
2.  MUZICIENI DIN ROMÂNIA – LEXICON VOLUMUL 3- EDITURA MUZICALĂ, 2000, BUCUREȘTI


           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu