duminică, 22 aprilie 2018

Să NE REAMINTIM DE


EDMOND DEDA  - 23 aprilie 1921 București – 28 septembrie 2006 București. 



În compozițiile sale s-au  regăsit Dulcea pasăre a tienreții, dar și prima întâlnire. Privind Oglinda dragostei s-a convins că Îndrăgostiții n-au nevoie de cuvinte și nici de Vorbe mari –
Între 1932-1936 studiază conservatorul „Alberto della Pergola” din București
În anul 1937,  în luna iulie  debutează într-un spectacol la Csinoiul Sinaia. Aici îl acompaniază pe Gică Petrescu unde îi cântă melodia Rodica
Între anii 1938-1939 se înscrie la „The Billy Mayrel Schol of Modern syncopation” din Londra.
Între 1942-1944 este profesor de canto și pian la Conservatorul „Lyra” din București.
În anul 1942, scrie muzica spectacolului Intermezzo de primăvară, jucat pe scena teatrului Barașeum.
În anul 1943, scrie muzica spectacolului Coktail la cabaret și Interviu pe portative. Cele două spectacole sunt jucat pe scena teatrului Barașeum.
În anul 1944,  scrie muzica spectacolelor Miss Incognito, și Ritm pe zăpadă  Cele două spectacole sunt  jucat pe scena teatrului Barașeum.
În anul 1945 pune bazele formației de muzică ușoară „Edmond Deda” care va funcționa până în anul 1981.
În anul 1946, scrie muzica spectacolului Studioul B, spectacol jucat pe scena Teatrului Ateneului.
În anul 1951, scrie muzica spectacolului Întâlnire pe portative, spectacol jucat la Sala Dalles.
În anul 1954 scrie muzica spectacolelor  Nunta lui Gică și Toamna se numără melodiile, spectacole jucate pe scena teatrului Savoy, în anul 1954. În acelaș an, scrie muzica spectacolului Dansați cu noi, spectacol jucat pe scena teatrului Constantin Tănase.
În anul 1956, scrie muzica spectacolului Cu dragostea nu-i de glumit    - spectacol jucat pe scena teatrului Constantin Tănase.
În anul 1958, scrie muzica spectacolului Estrada  prieteniei. Spectacolul a avut premiera la Varna. Scrie muzica pentru filmul Caravana prieteniei.
În anul 1959, scrie muzica spectacolului Do-Re-Mi Fa Etcetera, spectacol jucat pe scena teatrului Constantin Tănase.
În anul 1960, scrie muzica spectacolelor  Estrada noastră și  Cine știe câștigă  Cele două spectacole au avut premiera la Varșovia.
În anul 1962, scrie muzica spectacolului Estrada noastră vă salută , spectacol jucat pe scena teatrului Constantin Tănase. Scrie muzica pentru filmul Nu vreau să mă-nsor.
În anul 1963, scrie muzica spectacolului Un cântec pentru dumneata, spectacol jucat pe scena teatrului Constantin Tănase.
În anul 1964, scrie muzica spectacolului Muzica bat-o vina, jucat pe scena teatrului Constantin Tănase.

În anul 1965 devine membru al Uniunii compozitorilor și muzicologilor din R.S.R.
În anul 1967, este director muzical al Teatrului „Ion Vasilescu” din București până în anul 1971. Scrie muzica spectacolului Aventurile unei umbre, jucat pe scena teatrului Constantin Tănase.
În anul 1968, la Editura muzicală scoate cartea Parada muzicii ușoare românești
În anul 1969  participă la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia Pentru melodia Of inimioară, interpretă: Luminița Dobrescu, versuri: Harry Negrin obține premiul III. Participă  Festivalul internațional ″Cerbul de Aur″ unde  pentru melodia melodia Of inimioară, interpretă: Luminița Dobrescu, versuri: Harry Negrin obține trofeul festivalului. Scrie muzica spectacolului De la Bach la Tom Jones, spectacol jucat pe scena teatrului Ion Vasilescu. În acest an, la casa de discuri Electrecord, apare albumul Melodii de Edmond Deda.
În anul 1970, scrie muzica spectacolului Mini  Jazz cu Maxi haz, spectacol jucat pe scena teatrului Ion Vasilescu. Scrie muzica filmului Minitehnicul.
În anul 1972 a fost în juriul Internațional de la Split  - Iugloslavia. Între 1972-1980 este profesor la Școala populară de artă din Brașov. Participă la Festivalul internațional de la Split  unde pentru melodia Acuarela dragostei  - primește mențiuea Casei de discuri „Suzy”. Scrie muzica spectacolului Acul doamnei Gueton spectacol jucat pe scena teatrului Ion Vasilescu.
În anul 1973, scrie muzica spectacolului Viața e o comedie, spectacol jucat pe scena teatrului Ion Vasilescu.
În anul 1974, scrie muzica spectacolului Nunta de argint , spectacol jucat pe scena teatrului Evreiesc de Stat. În același an, scrie muzica spectacolului Sfârlă năzdrăvanul, spectacol jucat pe scena teatrului Ion Creangă. Scrie muzica pentru spectacolul descena Școala bârfelor, jucat pe scena teatrului „Ion Vasilescu”.
În anul 1975, scrie muzica pentru filmul Agentul straniu.
În anul 1978, scrie muzica spectacolului Clubul detectivilor, spectacol jucat pe scena Teatrului de Păpuși din Botoșani
În anul 1979, scrie muzica spectacolului Orașul tinereții, spectacol jucat pe scena teatrului Mihai Eminescu din Botoșani. În același an, scrie muzica spectacolului Sânziana și Pepelea –spectacol jucat pe scena teatrului „George Bacovia” din Bacău. Spectacolul Cine a născut iubirea, a fost jucat pe scena teatrului din Ploiești.
În anul 1980, la Editura “Sport - turism”, apare cartea Euterpe în vacanță.
În anul 1981 participă la Festivalul național „Cântarea României”. Scrie muzica spectacolului CORINA, spectacol jucat pe scena Teatrului Alexandru Davila  din Pitești. În acest an, la casa de discuri Electrecord  apare albumul Corina
În anul 1982 scrie  muzica spectacolului Tata, fata și trei crai, spectacol difuzat la Radio.
În anul 1983, scrie muzica spectacolului Fratele meu Charles, spectacol la  Radio.
În anul 1984 participă la Festivalul București'84  - unde pentru melodia Tinerețe Bucureștului , obține premiul III.
În anul 1985, scrie muzica spectacolelor O noapte de vis, și Poveste de Carnaval. Cele două spectacole, au fost difuzate la Radio.
În anul 1987, scrie muzica spectacolului Kety se mărită, spectacolul a fost difuzat la Radio.
În anul 1988, la casa de discuri Electrecord  apar pe album spectacolele de teatru O noapte de vis/Fratele meu Charles.
Între 1945-1948 este profesor la Conservatorul de muzică ușoară și jazz al cărui fondator și director a fost.
Între anii 1954-1958 și 1960-1966 este pianist și șef de orchestră la Teatrul „Constantin Tănase” – București.
Între anii 1961-1962 și 1966-1969 are o activitate pedagogică la Școala populară de artă din București. Aici va preda cursuri de perfecționare pentru interpreții de muzică ușoară organizat de C.S.C.A.
A efectuat numeroase turnee cu formația sa în R.F.Germania, Iugloslavia, Bulgaria, Polonia, Cehoslovacia, R.D.Germania, Israel;
  A făcut parte din numeroase jurii ale Festivalurilor naționale de muzică ușoare.



Sursa: Meridianele cântecului – Autor: Daniela Carman –Fotea
Editura: MERIDIANELE CÂNTECULUI 1989, Bururești



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu