Este unul dintre mentorii cântecului românesc pe care până nu demult, eu, şi cred cǎ alǎturi de mine generaţii întregi care au dansat, au iubit s-au îndrǎgostit pe nemuritoarele lui melodii, cu toţii îl consideram nemuritor. S-a nǎscut La margine de București acolo unde întâlnea Cele mai frumoase fete. Era prietenul nostru al tuturor, iar celor cǎrora le plǎcea sǎ petreacǎ le oferea din inima sa mare cu atât de mult drag Cântece de voie bună. În cei 73 de ani de activitate muzicalǎ A strâns toamnă după toamnă, Cântece de pahar, sau cântece despre vraja tangoului, acel Tangou veșnic tânăr. Cu toţi am lǎcrimat pe data de 18 iunie 2006 atunci când Eternul Gică trecea in nefiinţǎ – Gică Petrescu - 2 aprilie 1915 – București-18 iunie 2006 – București.
În anul1931, pe când era elev al liceului “Gheorghe Șincai”, cântă într-un ansamblu vocal la chitară și vocal. La 15 ani urcă pentru prima oară pe scenă. La o serbare este descoperit de Ion Vasilescu, care îl duce la Radio. Aici cântă cu reputatul pianist și compozitor Iulian Ghindă.
După terminarea liceului “Gheorghe Șincai” se dedică muzicii. Începe cursurile Facultății de drept însă după numai doi ani, renunță la facultate în favoarea muzicii;
Primul contract îl are cu restaurantul Princiar,unde va cânta cu maestrul Fănică Șuca.
În anul 1933 cîntă alături de formaţii cunoscute : orchestrele James Cook, Radu Ghindă, Dinu Şerbănescu;
În anul 1936, după șase ani de la moartea mamei sale, tatăl său Dumitru Petrescu este imobilizat la pat de paralizie. Astfel că Gică Peterescu va fi unica sursa financiară;
În anul 1938 scoate primul disc la casa de discuri Electrecord.
În anul 1939 este invitat în Germania într-un turneu de înregistrări. Va avea un repertoriu vast cuprinzând numeroase ritmuri: tango, rumba, foxtrot și charloston. În scurt timp va deveni succesoru Mariei Tănase la estrada restaurantului “Neptun” din București, unde cântă cu orchestra violonistului și dirijorului Victor Predescu.
Între 1940-1944 cântă pe scenele teatrelor Gioconda și Savoy. Odată cu începerea războiului, își va împarte timpul între Radio pentru “Ora răniților”,concerte cu Dinu Șerbănescu, Estrada unui restaurant, scena teatrului de revistă și spectacole pentru răniți. Tot atunci, realizează un turneu de 70 de zile prin țară cu spectacolele “Frate cu dracul” și “Luna știe, dar nu spune”
În anul 1953 , cu ocazia “Festivalului Internațional al tineretului” de la București, la teatrul Savoy , are loc “Concertul popoarelor”. Aici va cânta piese în câteva limbi străine.
În anul 1963, la casa de discuri Electrecord, apare Cd-ul Cîntece de pahar
În anul 1964, primește distincția de Artist Emerit al Republicii Populare Române pentru “merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii și artelor plastice”
Între 1965-1967 are mai multe turnee în străinătate. Primul și cel mai lung este în anul 1965 în Franța. Va urca pe scena music-hall “Olimpya” din Paris alături de : Stela Popescu, Mircea Crișan . Urmează un turneu în Israel alături de Florin Piersic și Doina Badea. În anul 1967, la casa de discuri Electrecord, apare Cd-ul Lume, lume
În anul 1968, primeste Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a. În acelaș an, casa de disc uri Electrecord îi oferă Discul de Aur. La casa de discuri Electrecord, apare Cd-ul La margine de București
În anul 1972, la casa de discuri Electrecord, apare Cd-ul Gică Petrescu
În anul 1974, la casa de discuri Electrecord, apare Cd-ul Cântece de petrecere
În anul 1975, la casa de discuri Electrecord, apare Cd-ul Cântece de voie bună
În anul 1977, la casa de discuri Electrecord, apare Cd-ul Tangouri célèbre românești (II)
În anul 1979, la casa de discuri Electrecord, apare Cd-ul Gică Petrescu și cd-ul Tangoul veșnic tânăr
În anul 1980, la casa de discuri Electrecord, apare Cd-ul Hai să dansăm.
În anul 1981, la casa de discuri Electrecord, apare Cd-ul Hai noroc și iar noroc
Între 1982- 1987, participă la “Festivalul Crizantema de Aur” . În anul 1982, la casa de discuri Electrecord, apare Cd-ul Iubesc tangoul.
În anul 1984, apare cd-ul Să petrecem împreună.
În anul 1985, în prag de 70 de ani la Teatrul “Constantin Tănase” are loc premiera spectacolului Nimic despre elefanți. Tot spectacolul va fi suținut de Gică Petrescu Și Nicu Constantin. Spectacolul va avea un success imens, jucându-se timp de 2 ani cu casa închisă.
În anul 1986, la casa de discuri Electrecord, apare Cd-ul De toate pentru toți.
În anul 1990, la casa de discuri Electrecord, apare Cd-ul La masă cu amicii mei.
Între 1993-1995, apare cartea Viața și cântecele lui Gică Petrescu scrisă de compozitorul și muzicologul George Sbarge sub pseudonimul Claude Romano
În anul 1996, la casa de discuri Intercont Music, apare Cd-ul Cu păhărelul după mine.
În anul 1998, la casa de discuri Electrecord, apare Cd-ul Eternul Gică.
În anul 1999, Televiziunea Română îi oferă Diploma de Excelență Muzica e viața mea
În anul 2001 Radiodifuziunea Română îl numește ca fiind interpretul care a dus muzica românească în mileniul III
În anul 2003, pe data de 5 mai primește la Palatul Cotroceni “Steaua României în grad de cavaler”. Disticția este înmânată de președintele României Ion Iliescu.
În anul 2005, Radiodifuziunea Română îi oferă Premiul Special Cântecul e viața mea
În anul 2006, în luna februarie,Marius Tucă îi dedică în Jurnalul Național o Ediție de Colecție. La casa de discuri Electrecord, apare Cd-ul O viață dedicată cântecului.
În anul 2007, la casa de discuri Electrecord, apare Cd-ul Hai să bem un păhărel
În anul 2008, Jurnalul național, scoate cd-ul Discul de aur
În anul 2009, Jurnalul Național îi oferă Muzica de Colecție - volumul 88
În anul 2010, TVRMedia scoate un DVD dedicat lui Gică Petrescu
Sursă: Alternative pop dance - Daniela Caraman Fotea şi Titus Andrei
Editura: Humnaitas Educaţional – 2003
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu