duminică, 2 decembrie 2018

SĂ NE REAMINTIM DE MAESTRUL


CORNEL FUGARU  - 2.12. 1940 București  - 13 – 07- 2011   București.


                       
Între anii 1961 – 1966 urmează cursurile Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București, unde studiază cu V. Iușceanu teorie; GAH. Dumitrescu armonie, Miriam Marbe contrapunct și Ștefan Niculescu forme. După absolvirea Conservatorului se angajează ca profesor la Școala Populară de artă din București.
În anul 1964, pe data de 22 octombrie, debutează împreună cu formația „Sincron” pe care o și conduce;
Între 1964-1978 a condus formația Sincron.
În anul 1966, compune muzica pentru spectacolul de televiziune Opt minute de vis.
În anul 1967, compune muzica pentru spectacolele de televiziune Opt exerciții pe 625 de linii și Împușcături pe portative. Casa de discuri “Electrecord” editează albumele Sincron
În anul 1968, participă la festivalul mondial al tineretului și studenților de la Sofia unde pentru melodia HĂULIUTA, obține Premiul III.
În anul 1978, participă la festivalul „Primăvara cîntecului” de la Poznan, Polonia  unde pentru melodia Învață să știi, obține Premiul III. Cu melodia Autostrada cîntecului,  intră în finala Festivalului de teme de jazz  de la Monaco. La festivalul cântecului oştenesc „Te apăr şi te cânt patria mea” melodia A fi ostaș  obţine mențiune.
În anul 1981, participă la concursul „Șlagăre în devenire”  unde pentru melodia Salcâmul de pe strada mea obține premiul I. La festivalul „Cîntarea Românei” pentru melodia Cine a născocit iubirea?  obține premiul II. La festivalul „Melodii ʼ80”  pentru melodia De ce-ai plecat din viața mea? obține mențiune specială.
În anul 1982, Casa de discuri “Electrecord” editează albumul Am ales nemărginirea.
În anul 1984, Casa de discuri “Electrecord” editează lp-ul Cornel Fugaru.
În anul 1983,  participă la Festivalul de Muzică ușoară de la Mamaia unde pentru melodia Eu cred în dragoste obține premiul juriului
În anul 1984, participă la festivalul „Primăvara cîntecului” de la Poznan, Polonia  unde pentru melodia Ascude-mi cu privire inima, obține Premiul III. La festivalul „Melodii ʼ83” pentru melodia Eu cred în dragoste obține premiul publicului. Intră în finala Festivalului internațional de muzică ușoară din Chile
În anul 1985, participă la Festivalul  de muzică ușoară de la Mamaia unde pentru melodia Ajută-mă să nu mă-ndrăgostesc de tine  obține premiul juriului
În anul 1986, participă la Festivalul național de muzică ușoară “Mamaia'86” unde pentru melodiile De vrei să știi ce înseamnă român și Doar marea  obține marele premiu. La Festivalul „Melodii ʼ85” unde pentru melodia Adio, dar rămân cu tine  obține premiul publicului.
În anul 1988, participă la festivalul „Cîntecele mării” – Rostok unde pentru melodia Doar marea, obține premiul pentru cea mai bună orchestrație. La festivalul naţional de muzică uşoară de la “Mamaia'88” pentru melodia Dă-mi o șansă, textier: Dan V. Dumitriu; interpret: Gabriel Cotabiță obţine Trofeul.
În anul 1990, participă la Festivalul Național de Muzică ușoară  Mamaia'90” unde pentru melodia Dă-mi o șansă obține Premiul I.
În anul 1993, participă la Festivalul Național de Muzică ușoară  Mamaia'93” unde pentru melodia Vino la mine – textier: Mirela Voiculescu Fugaru; interpret: Loredana Groza obține Premiul din partea sponsoului MARINCO S.R.L.
În anul 1994, participă la Festivalul Național de Muzică ușoară  Mamaia'93  - secțiunea PRIMĂ AUDIȚIE unde pentru melodia Ne vom iubi  – textier: Mirela Voiculescu Fugaru; interpretă: Monica Anghel obține Premiul II.
În anul 1995, participă la Festivalul  național de Muzică Ușoară  Mamaia'95 unde pentru melodia Spune-mi  - textier: Mirela Voiculescu Fugaru; interpret: Monica Anghel obține Premiul I.
În anul 1997, participă la South Pacific International Song Contest secțiunea Baladă unde obține Premiul. La Song Festival Makfest – Macedonia, unde obține marele Premiu
În anul 1998, participă la la South Pacific International Song Contest secțiunea Baladă unde obține Premiul I. La Children International Nile Song Festival  - Cairo unde obținre premiul III.
Din anul 1980 este membru al Uniunii compozitorilor și muzicologilor din R.S.R. și membru ACIN.
Din 2001, este fondator şi organizator, alături de soţia sa Mirela Voiculescu Fugaru, al festivalului Internaţional al Cîntecului pentru Copii „Steaua de Aut” (The Golden Star), fiind şi director executiv al festivalului  „The Golden Star”. Apare albumul In the name of music.
În anul 2008,  pe data de 2 noiembrie la  finalul  proiectului „80 de ani de muzică în 80 de ani de   radio”, proiect  desfăşurat pe parcursul a 4 luni de zile, pe postul public de radio compoziţia sa: Spune-mi  pe versurile soției sale, Mirela Fugaru, interpretă fiind Monica Anghel s-a clasat pe locul 18; iar compoziţia Am ales nemărginirea  textier: Eugen Dumitru,  s-a clasat pe loul 44.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu