marți, 26 iunie 2018

SĂ NE REAMINTIM DE MAESTRUL


TEMISTOCLE POPA  - 26 iunie 1921, Galați – 27 noiembrie 2013.



Din anul 1935  urmează cursurile Conservatorului de muzică „Ciprian Porumbescu” din București unde studiază cu: Ioan D. Chirescu – teorie și solfegii, Fuast Nicolescu – armonie și contracpunct, Petre Elinescu și Vasile Jianu -flaut, Sabina  - harpă.
Între anii 1958-1960 urmează cursurile de perfecționare ale Uniunii compozitorilor și muzicologilor din R.S.R. unde studiază cu Marțian Negrea  - forme muzicale, Al. Pașcanu  - armonie, M. Basarab  și C. Bugeanu   - orchestrație;
Între 1943-1957 este instrumetist în diverse orchestre de teatru muzical;
Debutează în anul 1961 cu melodia Lalele care devine imediat șlagăr;
Începând cu anul 1962 devine membru al Uniunii compozitorilor și muzicologilor din R.S.R.
În anul 1963, participă  la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia  unde pentru melodia Zorile – obține Premiul litoralului. Scrie muzica pentru spectcolul de  revistă Astă seară e cu cântec . Scrie muzica pentru filmul artistic La vârsta dragostei .
În anul 1964 participă la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia  unde pentru melodia Frumoasă – i visarea – obține  premiul RTV
În anul 1965 participă la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia  unde pentru melodia Dorule – obține Premiul Uniunii scriitorilor. Scrie muzica pentru spectcolul de  revistă Jos pălăria.În colaborare cu George Grigoriu scrie muzica pentru filmul de televiziune Men sana in corpora sano.
În anul 1970, scrie muzica pentru filmul de televiziune Urmărirea. Scrie muzica pentru filmul de televiziune Plaiuri românești .
În anul 1966 participă la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia  unde pentru melodia Olimpia tinereții, obține Premiul U.C.F.S. Scrie muzica pentru spectacolul de revistă În halat și-n papuci.
În anul 1967, scrie muzica pentru spectacolelor de revistă Le grand  music-hall de  Roumanie și Mica publicitate . Scrie muzica pentru filmul artistic Cerul  începe la etajul trei .
În anul 1968, scrie muzica pentru spectacolelele de revistă Ultima aventu  Mexico melodii.  Scrie muzica pentru filmul artisticTinerețe fără  bătrânețe.
În anul 1969 participă la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia  unde pentru melodia Din totdeuna pe acest  pământ obține Marele premiul, iar pentru melodia Trecea fanfara militară – obține Premiul de popularitate. Scrie muzica pentru spectacolelele de revistă  Aoleu, am un lapsus  și La estradă-i  seară mare.
În anul 1970  participă la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia  unde pentru melodia Spune-mi  ce mai face mama? obține Premiul III. Scrie muzica pentru spectacolelele de revistă  Se caută o vedetă și Revista are cuvântul .
În anul 1971, scrie muzica pentru filmul artistic Astă seară dansăm în familie.
În anul 1972,  participă la  Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia  unde pentru melodia Dragostea dintâi obține Premiul II; iar pentru melodia În rândul patru obține premiul II.  La Festivalul cântecului ostășesc „Te apăr, și te cânt patria mea”  pentru melodia Scrisoare către mama obține mențiune.  scrie muzica pentru filmul artistic Lumea se destrează și pentru filmele musicale Veronica și Veronica se întorce 
În anul 1973 participă la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia  unde pentru melodia Cântă un ciobănaș obține mențiune; iar pentru melodia Și m- am trezit că te iubesc – obține mențiune.
În anul 1974 participă la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia  unde pentru melodia Omagiu obține premiul I. Scrie muzica pentru spectacolelele de revistă  Revista are Adam și Eva și Trecea revista militară  
În anul 1975,  scrie muzica pentru spectacolelele de revistă  În grădina  bucuriilor. Scrie muzica pentru filmul artistic Tatăl de duminică.
În anul 1976 participă la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia  unde pentru melodiile România și Un roman de dragoste obține Premiul II. La Festivalul cântecului ostășesc „Te apăr  și te cânt patria mea”  unde pentru melodia Scrisoare din cătănie  obține Premiul II.
În anul 1977, scrie muzica pentru filmul muzical  Mama.
În anul 1978, participă la Festivalul cântecului ostășesc „Te apăr și te cânt patria mea”  unde pentru melodia Marinarii  obține premiul I. Scrie muzica pentru spectacolelele de revistă  Revista în luna de miere. Scrie muzica pentru filmele artistic  Eu, tu și  Ovidiu și  pentru  filmul muzical Melodii, Melodii .
În anul 1979 participă la  Concursul organizației naționale a pionierilor și șoimilor patriei   unde pentru melodia Pionierii obține Premiul III. La Festivalul cântecului politic pentru tineret  unde pentru melodia Pentru că suntem tineri  obține Premiul III.
În anul 1980 , scrie muzica pentru filmul artistic Lumini și umbre
În anul 1981, scrie muzica pentru spectacolelele de revistă  Revista știe și le cântă
În anul 1982 participă la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia  unde pentru melodia Cântec  de tată obține premiul III. Scrie muzica pentru filmul artistic Grăbește-te  încet . În colaborare cu Radu Șerban  scrie muzica pentru serialul  de televiziune Lumini și umbre .
În anul 1983 participă la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia  unde pentru melodia Bine ai venit iubire obține Premiul litoraluluiLConcursul Șlagăre în devenire unde pentru melodia Toți  copii României obține Premiul I, iar pentru melodia La gara de nord  obține premiul publicului. Scrie muzica pentru filmul artistic Secretul lui Bachus .  Scrie muzica pentru filmul de televiziune Fram  ursul 
În anul 1984 participă la Concursul organizației naționale a pionierilor și șoimilor patriei   unde pentru melodia Toți  copii României obține Premiul anului. La concursul „Melodii 83” pentru melodia  Bine ai venit iubire obține Premiul II.
În anul 1985, participă la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia  unde pentru melodia Să- mpodim pământul obține Premiul II La Festivalul internațional „Lira Bratislavei” unde pentru melodia Bine ai venit iubire, obține Premiul III. Scrie muzica pentru filmele artistice Sosesc păsările călătoare  și Adio, buletin  de București.
În anul 1986, participă la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia  unde pentru melodia Vreau iubirea când se-arată obține Premiul special al juriului. La  concursul „Melodii 85” – unde pentru melodia Uite așa– obține Premiul juriului;
În anul 1987 participă la Concursul „Melodii 86” – unde pentru melodia Vreau iubirea când se-arată este laureat;
În anul 1998 participă la Festivalul de Muzică Ușoară Mamaia  – unde pentru melodia Zilele mele– textier: Aurel Storin; interpret: Mirela Pană  obține Premiul de Popularitate
În anul 2011 Biblioteca Bucureștilor  va scoate în ″COLECȚIA MAEȘTRII″ o carte despre viața și activtatea artistică a maestrului TEMISTOCLE POPA



                        Sursa
MERIDIANELE CÂNTECULUI – Autor: Daniela Caraman Fotea
Editura: Muzicală; 1989 , București



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu